Billede af DKPU logo

5S LEAN gør din virksomhed effektiv

Indlæg af:

Jørgen Brandt

Associeret Seniorrådgiver

50 29 24 28
jbr@dkpu.dk

De fem S’er, som giver dig en lean arbejdsplads

5S Lean er et af de mest kendte Lean-principper. Det er et japansk princip, som sikrer orden og løbende forbedring. Før vi dykker ned i det, vil vi lige afklare, hvad der egentlig ligger i udtrykket Lean.

Hvad er Lean principper?

Meget kort fortalt er Lean en samling principper og værktøj til at lede sin virksomhed på, så den er optimeret og effektiv.

Når man indfører Lean er det sjældent i helt nye virksomheder. Derfor indleder man typisk med at se på alt det rod, der har samlet sig i virksomheden. Det rydder man op i, så hele virksomheden er tilpasset kundernes behov. Herefter sørger man så for, at den bliver en lærende organisation, som hele tiden optimeres.

Når dét arbejde skal indledes, er 5S et af de værktøjer, som typisk sættes i gang som det første.

5S lean standardisering

De 5s’er står for:

  1. Sorter
  2. Sæt på plads
  3. Systematisk rengøring og vedligeholdelse
  4. Standardiser
  5. Selvdisciplin

Sorter:

Første skridt i Lean-princippet 5S er Lean sortering. Man fjerner ganske enkelt alt overflødigt værktøj, dokumenter og lignende fra arbejdsstationerne. Alt, der ligger tilbage, skal være noget, man bruger jævnligt.

Sæt på plads:

Det værktøj, som man faktisk bruger, skal have den optimale plads på arbejdsstationen. Her skal du se på, hvor tit og hvor mange gange det bliver brugt. Jo oftere værktøjet bruges, desto tættere skal det være på stedet, hvor det skal bruges.

En vigtig pointe i at sætte tingene på plads er arbejdsmiljøet. Når vi vælger de rigtige pladser til alle ting, får vi en sundere arbejdsplads med færre uhensigtsmæssige bevægelser.

Det er også med til at gøre virksomheden Lean, at der er færre sygedage. Et eksempel på det er de ergonomiske hensyn. Tungt værktøj skal løftes så lidt og så ergonomisk korrekt som muligt.

Derfor skal det ikke lægges på laveste eller højeste hylde. Det mest brugte værktøj skal altid være synligt og lige ved hånden. Sjældent benyttet værktøj kan med fordel lægges længere væk – for eksempel i en pænt ordnet skuffe.

Systematisk rengøring og vedligeholdelse:

Når du har givet alle ting en fast plads, skal det rengøres. Nogle værktøjer skal have olie, andre skal renses for snavs, og nogle skal måske justeres eller spændes op.

Mens det arbejde står på, defineres behovet for løbende rengøring og vedligeholdelse. Hvis I på forhånd kan planlægge det arbejde ind i tidsrum, hvor I ikke har travlt med at producere kundernes varer, sparer I vigtig tid i de travle perioder. Samtidigt giver en systematisk tilgang til rengøring og vedligeholdelse dine medarbejdere større sikkerhed og lavere risiko for ulykker.

Standardiser:

Når ændringerne er gennemført, skal de standardiseres. En god måde at forhindre værktøjerne i at finde tilbage til dårlige og tilfældige placeringer er at afmærke deres standardplads.

En del af standardiseringen kan være at hænge et lamineret billede på arbejdsstationen af, hvordan den ser ud i ryddet tilstand. Værktøjets placeringer kan også være afmærket med tydelige omrids i farvet tape eller tusch.

Mange forandringer er lette til at begynde med. Det bliver sværest, når vi skal holde dem ved lige i hverdagen. Sådan er det også med 5S Lean metoden. Hvis I vil blive ved med at have nytte af Lean-princippet, skal I sørge for at holde hinanden op på de valgte standarder og processer.

Det er også vigtigt at have en dynamisk tilgang til arbejdet med Lean. Hvis noget skal ændres – og det skal en del ting før eller siden – skal I være enige om ændringen.

I behøver ikke at tage diskussionerne midt i produktionen. De kan sagtens gemmes til jeres næste møde. Til det formål bruger mange produktionsvirksomheder en Kaizen-tavle. Kaizen er japansk for “forbedringer”, som er en stor del af pointen i hele Lean-tilgangen.

Kaizen-tavlen rummer en plan for rengøring og vedligeholdelse med navnene på de ansvarlige. Den kan også bruges til at gemme de forslag til forbedringer, som I skal have sat i gang.

Det er vigtigt, at I udpeger en ansvarlig for den enkelte forbedring, så I ved, hvornår det bliver gjort og af hvem.

Fordelene ved 5S Lean metoden

En af de store fordele ved 5S Lean metoden er, at din produktion bliver mærkbart mere effektiv. Dine medarbejdere får en mere produktiv hverdag med færre irritationsmomenter, fordi de ikke længere skal lede efter værktøj. De får også bedre ergonomi, rutiner og trivsel.

Det bliver lettere for nye medarbejdere at finde sig til rette i produktionen, fordi det er let at danne sig et overblik over arbejdsstationen og læse op på standarderne, når de kommer i tvivl – i stedet for at afbryde kollegerne hver gang.

Det giver også et bedre indtryk af virksomheden, at arbejdsstationerne helt tydeligt er i orden – uanset om man er ny medarbejder, kunde eller gæst.

For din produktionsvirksomhed vil en effektiv implementering af 5S Lean metoden betyde færre fejl, færre omkostninger og en langt højere kundetilfredshed.

Vi har gennemført 5S-forløb med flere medlemmer. Det er vores anbefaling, at et sådan forløb opdeles over to dage.

På den første dag sætter vi gang i jeres arbejde med 5S. Den opfølgende dag afholdes så typisk en uges tid senere, hvor vi ser på de idéer, I har fået i mellemtiden, så vi kan sikre, at principperne fungerer for jer.

Hvis du vil vide mere om 5S og andre Lean-principper, kan du kontakte seniorrådgiver Jørgen Brandt på jbr@dkpu.dk.

DKPU F.M.B.A.

Nonprofit kompetencehus med en praktisk og uvildig tilgang til udvikling af mindre produktionsvirksomheder.

Mindre konsulentsnak
Mere fokus på det bedste for din virksomed.
Kontakt os
Hold dig opdateret på de bedste muligheder for at udvikle din produktionsvirksomhed.

Tilmeld dig vores emails og få gratis viden om, hvordan du kan opnå det – med eller uden et medlemskab i DKPU.
Tilmeld
info@dkpu.dk
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram