Vi kendte til teknologien på forhånd, men blev alligevel overraskede over de mange fordele, som kan gavne vores medlemsvirksomheder.
Teknologisk Institut fik den første 3D-printer helt tilbage i 1989 og har siden vedligeholdt kompetencerne inden for teknologien. I dag hjælper instituttet både med at oplære andre, produktudvikle og screene virksomheder for at gøre det klart, hvor meget 3D-print vil kunne hjælpe i den enkelte produktion.
Som regel er der langt fra idé over design og udvikling til det færdige produkt. Den proces bliver skåret gevaldigt ned ved hjælp af 3D-print. De mange forskellige print-teknologier i de enkelte printere gør det muligt at bruge flere forskellige råmaterialer til at printe. Det mest kendte er plast, men print i metal er meget udbredt især blandt produktionsvirksomheder.
Der kan selvfølgelig stadig være behov for at tilpasse designet af et emne, før det er klar til at blive sat i produktion. I det arbejde vil du nyde godt af den hurtige fremstilling af tilrettede versioner. Men der vil ikke længere være nær så meget spildmateriale, når produktionen sættes i gang.
Stykprisen er også altid den samme, uanset om du producerer én eller 1.000 emner. Derfor er 3D-printeren ikke nødvendigvis en erstatning for din nuværende produktion, men et oplagt bidrag til at holde prisen nede – især på komplekse emner.
Der sker jo ofte ting på globalt plan, som kan påvirke din produktion. Trafikårer kan blokeres. Råvare-forsendelser kan blive omdirigeret, fordi andre vil betale en højere pris. 3D-print er naturligvis ikke en løsning på det hele, men teknologien kan gøre det let for dig at tage produktionen eller udviklingen af nogle emner hjem. Udviklingshastigheden af produkter i selv de helt store stykstørrelser nedbringes ved hjælp af prototyping og test på baggrund af 3D-printede emner.
Hvis du ikke selv vil håndtere den, er det også en af de ting, blandt andre Teknologisk Institut tilbyder på kommercielle vilkår i tillæg til deres mere kendte rådgivende rolle. For dig, der er medlem af Dansk Produktions Univers, er det muligt at få en gratis screening på det her område i forhold til de mulige anvendelser af 3D-print i din produktion.
Din forsyningskæde kan også blive lettere at overskue, alene fordi emnerne kan produceres af ét enkelt materiale. Det har samtidigt den store fordel, at emnerne ikke skal samles i produktionen. Derfor skal de heller ikke skilles ad for at sikre optimal genanvendelse, når de er slidt op. Det er et element af bæredygtighed, som vil vægte stort i din konkurrencekraft.
Fordi printerne kun bruger præcis den mængde af materialet, der er nødvendig til det enkelte emne, sparer du på ressourcerne til materialer. Hvis du fx har robotter i produktionen, behøver de heller ikke være nær så kraftige for at kunne håndtere emnerne. I bæredygtighedsperspektivet vil det også betyde lavere strømforbrug.
Uanset hvem dine kunder er, vil de også i de kommende år få et øget fokus på bæredygtighed. Det kan komme til udtryk i at begrænse deres eget forbrug og at stille større krav til dig som leverandører og samarbejdspartnere. Detaljerne betyder meget i forhold til bæredygtighed, og her gør 3D-print allerede en stor forskel.
Fly-producenten Airbus har erstattet traditionelle spænder til passagerernes bælter med 3D-printede spænder. I den printede opbygning er der sparet så meget metal og vægt, at hvert fly kan spare 3,3 millioner liter brændstof i den tid, det er i brug.
Vil du vide mere om 3D-print og hvordan teknologien kan gavne din produktionsvirksomhed?
Tag fat i mig på 70 22 87 22 eller ps@dkpu.dk