Digitalisering

Derfor skal du overveje 3D-print i din produktionsvirksomhed

Tegnologisk institut 3d print

Forleden besøgte ingeniørerne hos Dansk Produktionsunivers Teknologisk Institut for at lære mere om fordelene ved 3D-print i produktionsvirksomheder

Vi kendte til teknologien på forhånd, men blev alligevel overraskede over de mange fordele, som kan gavne vores medlemsvirksomheder.

Teknologisk Institut fik den første 3D-printer helt tilbage i 1989 og har siden vedligeholdt kompetencerne inden for teknologien. I dag hjælper instituttet både med at oplære andre, produktudvikle og screene virksomheder for at gøre det klart, hvor meget 3D-print vil kunne hjælpe i den enkelte produktion.

Fra idé til produktion uden spild

Som regel er der langt fra idé over design og udvikling til det færdige produkt. Den proces bliver skåret gevaldigt ned ved hjælp af 3D-print. De mange forskellige print-teknologier i de enkelte printere gør det muligt at bruge flere forskellige råmaterialer til at printe. Det mest kendte er plast, men print i metal er meget udbredt især blandt produktionsvirksomheder.

Der kan selvfølgelig stadig være behov for at tilpasse designet af et emne, før det er klar til at blive sat i produktion. I det arbejde vil du nyde godt af den hurtige fremstilling af tilrettede versioner. Men der vil ikke længere være nær så meget spildmateriale, når produktionen sættes i gang.

Stykprisen er også altid den samme, uanset om du producerer én eller 1.000 emner. Derfor er 3D-printeren ikke nødvendigvis en erstatning for din nuværende produktion, men et oplagt bidrag til at holde prisen nede – især på komplekse emner.

Forsyningskæden helt tæt på

Der sker jo ofte ting på globalt plan, som kan påvirke din produktion. Trafikårer kan blokeres. Råvare-forsendelser kan blive omdirigeret, fordi andre vil betale en højere pris. 3D-print er naturligvis ikke en løsning på det hele, men teknologien kan gøre det let for dig at tage produktionen eller udviklingen af nogle emner hjem. Udviklingshastigheden af produkter i selv de helt store stykstørrelser nedbringes ved hjælp af prototyping og test på baggrund af 3D-printede emner.

Hvis du ikke selv vil håndtere den, er det også en af de ting, blandt andre Teknologisk Institut tilbyder på kommercielle vilkår i tillæg til deres mere kendte rådgivende rolle. For dig, der er medlem af Dansk Produktions Univers, er det muligt at få en gratis screening på det her område i forhold til de mulige anvendelser af 3D-print i din produktion.

Din forsyningskæde kan også blive lettere at overskue, alene fordi emnerne kan produceres af ét enkelt materiale. Det har samtidigt den store fordel, at emnerne ikke skal samles i produktionen. Derfor skal de heller ikke skilles ad for at sikre optimal genanvendelse, når de er slidt op. Det er et element af bæredygtighed, som vil vægte stort i din konkurrencekraft.

Fordi printerne kun bruger præcis den mængde af materialet, der er nødvendig til det enkelte emne, sparer du på ressourcerne til materialer. Hvis du fx har robotter i produktionen, behøver de heller ikke være nær så kraftige for at kunne håndtere emnerne. I bæredygtighedsperspektivet vil det også betyde lavere strømforbrug.

Ét emne kan betyde en verden til forskel

Uanset hvem dine kunder er, vil de også i de kommende år få et øget fokus på bæredygtighed. Det kan komme til udtryk i at begrænse deres eget forbrug og at stille større krav til dig som leverandører og samarbejdspartnere. Detaljerne betyder meget i forhold til bæredygtighed, og her gør 3D-print allerede en stor forskel.

Fly-producenten Airbus har erstattet traditionelle spænder til passagerernes bælter med 3D-printede spænder. I den printede opbygning er der sparet så meget metal og vægt, at hvert fly kan spare 3,3 millioner liter brændstof i den tid, det er i brug.

Vil du vide mere om 3D-print og hvordan teknologien kan gavne din produktionsvirksomhed?
Tag fat i mig på 70 22 87 22 eller ps@dkpu.dk

Poul Søjberg

Seniorrådgiver

DKPU F.M.B.A.

Nonprofit kompetencehus med en praktisk og uvildig tilgang til udvikling af mindre produktionsvirksomheder.

Mindre konsulentsnak.
Mere fokus på det bedste for din virksomhed.
+45 70 22 87 22info@dkpu.dk
Kontakt os
Hold dig opdateret på de bedste muligheder for at udvikle din produktionsvirksomhed.

Tilmeld dig vores emails og få gratis viden om, hvordan du kan opnå det – med eller uden et medlemskab i DKPU.
Tilmeld
Copyright © 2023 All Rights Reserved
magnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram