Nærbillede DKPU logo

ERP

ERP samler administrative programmer i ét system og giver mere effektive arbejdsdage

ERP

ERP Ydelser

erp image

ERP (Enterprise Resource Planning)

Er du på udkig efter en Enterprise Ressource Planning (ERP)-løsning til din virksomhed? Eller vil du bare gerne vide mere om det? Så har vi her samlet mange af de vigtigste pointer.

Før i tiden brugte de fleste virksomheder et regnskabsprogram til at styre virksomhedens regnskab og ordrer. I takt med at kravene til performance og styring er vokset, er funktionerne i de gamle regnskabsprogrammer blevet mangelfulde. Derfor er de i dag blevet erstattet af én samlet løsning i mange virksomheder.

Enterprise Ressource Planning er software, der integrerer og administrerer virksomhedens vigtigste processer. De giver mulighed for at se og tilføre data i realtid.

Normalt kan man købe en løsning som en samling af forskellige integrerede applikationer. De kan bruges til at samle, håndtere og tyde data fra aktiviteter i alle afdelinger.

De sporer virksomhedens ressourcer f.eks. likvider, råmaterialer, kapacitet i produktionen og varelager. De bliver gemt på almindelige databaser. Det gør også virksomhedens behandling af ordrer og lønsystem lettere. Det hele samles i én platform.

Programmerne deler automatisk data på tværs af virksomhedens afdelinger, og gør de relevante data tilgængelige, når de skal bruges.

Engang var konceptet mest til store og internationale virksomheder. Du kender måske de store systemer som SAP, Axapta (som i dag hedder Microsoft Dynamics AX) og Navision (som i dag hedder Microsoft Dynamics 365 Business Central).

Den gang havde mange virksomheder store servere stående i kælderen, så de selv kunne holde deres system kørende. Det var en dyr løsning, som både krævede meget hardware og mange timer af medarbejderne til rettelser, service og drift.

I dag er de fleste løsninger lagt op i skyen – altså fordelt på store cloud-virksomheders datacentre. Det er en af de detaljer, der har gjort det tilgængeligt for mindre virksomheder til administration af processer.

Både store og små udbydere har udviklet løsninger målrettet de mindre virksomheders behov. De kan skaleres i takt med virksomhedernes vækst, og priserne er blevet mere overkommelige, fordi de er udformet som abonnementer, der følger virksomhedens behov.

Kort fortalt er det vigtigste, din virksomhed har behov for, en stabil internetforbindelse. Til gengæld kan I så få ...

  • Effektivisering af virksomhedens arbejdsprocesser
  • Tidsbesparelse
  • Fejlminimering
  • Automatisering
  • Bedre kvalitet af data
  • Effektivisering af virksomhedens arbejdsprocesser
  • Administrativ tidsbesparelse
  • Fejlminimering
  • Automatisering
  • Bedre kvalitet af data

Fordele ved Enterprise Ressource Planning

Der er stor forskel på virksomheder og de behov, der skal tages hensyn til i en løsning. Derfor er det svært at give et helt konkret overblik over udbyttet for den enkelte virksomhed uden at kende den. Men der er mange mulige fordele.

Samling af IT - Når din virksomhed bruger meget forskelligt software med hver deres licens og kundeservice, vil det både koste flere penge og mere tid for dine medarbejdere.

Med én samlet løsning vil du i stedet kun have kontakt til én leverandør og én samlet pris – typisk defineret af det antal brugere, din virksomhed har brug for at have på. I mange virksomheder vil det være billigere alene i licenser at skifte flere forskellige typer software ud med ét, der samler alle funktioner. Dine medarbejdere vil også spare tid i skift og oplæring.

Overblik – Det giver komplet adgang til alle de vigtige processer i virksomheden. Data og informationer bliver let tilgængelige for både brugerne og ledelsen. Ved at samle data ét sted øger man samarbejdet på tværs af afdelinger og gør beslutningsprocesserne lettere.

Forbedret rapportering og planlægning – Udover større overblik giver det også bedre indsigt. Din virksomhed får en samlet rapport, der gør det let at analysere f.eks. økonomien på tværs af afdelinger.

Moduler og udvidelsesmuligheder – En fordel ved de nye systemer er, at de bliver bygget op af moduler. Derfor kan du selv vælge moduler og udvidelser, så de passer til din virksomheds behov. Før var man tit nødt til at lave dyre specielle tilretninger, så systemet fungerede optimalt. I dag er der tit et standardiseret modul eller udvidelser for alle tænkelige processer.

Større effektivitet - En samlet løsning kan reducere den tid, medarbejderne bruger på administration og monotone opgaver. Det frigør tid til en mere direkte effekt på omsætningen.

Bedre kundeoplevelse - Mange platforme inkluderer CRM-systemer, der opbevarer alle vigtige kundedata. Derfor slipper din virksomhed for at holde styr på og dele flere regneark. I stedet kan I koncentrere jer om konkret kundepleje.

Datasikkerhed - En kæmpe fordel ved skiftet er datasikkerhed. Det er nemt at indføre og dele data, men samtidig er det muligt at kontrollere, hvem der har adgang til hvilke data. Enterprise Ressource Planning hjælper med at opretholde en høj kvalitet af din virksomheds data. Dataene indføres et sted og bliver delt med hele organisationen, så I undgår fejlindtastninger, når data skal flyttes fra én afdeling til en anden.

De fleste nye Enterprise Ressource Planning-løsninger bruger cloud, hvor jeres data er gemt på en ekstern server. Det er tit en mere sikker måde at sætte det op på, da der er ansat specialister til at holde de servere sikret mod nedbrud og hackere. Man ser, at der stilles højere krav til datasikkerhed nu til dags, og Enterprise Ressource Planning er et godt skridt på vejen.

Bedre samarbejde - Ofte arbejder afdelinger afskåret fra hinanden. Med deling af information bliver det lettere at samarbejde med andre afdelinger. Det øger den generelle effektivitet i virksomheden, mens udgifterne til administration mindskes.

Standardisering af forretningsprocesser - De er udviklet efter ”best practices” og hjælper med at standardisere processer, så de kører mere effektivt.

Bedre styring af supply chain – De hjælper typisk produktionsvirksomheder med styringen af deres supply chain. Det giver bedre gennemløbstider, hurtige leveringstid og mange andre forbedringer i driften. Din forsyningskæde bliver mere responsiv, og det bliver nemmere at planlægge indkøb og produktionen.

Hvordan finder man det rigtige?

Der findes mange forskellige, der hver har deres fordele og ulemper. For at få mest ud af det er det vigtigt, at systemet passer til virksomhedens størrelse, branche og til de udfordringer og opgaver virksomheden møder i hverdagen.

Man skal være klar over, hvilke funktioner det skal kunne varetage i virksomheden. Findes de mest oplagte funktioner ikke i standard-versionen, kan de tit tilkøbes, eller man kan ændre sine processer. I mange tilfælde er det sidste at foretrække rent økonomisk.

Det er også vigtigt, at man undersøger brugervenligheden og omkostninger ved implementering og vedligehold.

Før du tager kontakt til en konsulent, der tjener godt på at sælge dig én bestemt løsning, så lad os tage en samtale om, hvad de forskellige muligheder betyder for din virksomhed.

Kontakt os

Kim Jespersen

Seniorrådgiver

93 95 49 99
kj@dkpu.dk
Kontakt os

DKPU F.M.B.A.

Nonprofit kompetencehus med en praktisk og uvildig tilgang til udvikling af mindre produktionsvirksomheder.

Mindre konsulentsnak
Mere fokus på det bedste for din virksomed.
Kontakt os
Hold dig opdateret på de bedste muligheder for at udvikle din produktionsvirksomhed.

Tilmeld dig vores emails og få gratis viden om, hvordan du kan opnå det – med eller uden et medlemskab i DKPU.
Tilmeld
info@dkpu.dk
magnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram