Digitalisering

Cobots kan give besparelser og en bedre produktion

Produktion, industri, robot

Først kom robotterne. Nu er det i stigende grad cobots, der sparer produktionsmedarbejdere for de mest hårde og ensformige opgaver.

Du kender uden tvivl de klassiske industrielle robotter, der stilles op i produktionen i deres egen indhegning. Her tager de sig af hårde og ensformige opgaver uden at komme tæt på mennesker.

Men allerede i 1990’erne begyndte bilproducenterne at pille indhegningerne ned og erstatte klassiske industrielle robotter med de smartere cobots.

Ordet ”cobots” er sammensat af collaborative robots – altså samarbejdende robotter.

I stedet for at være gemt væk i deres egne afgrænsede områder er cobots designet til at arbejde tættere sammen med mennesker. Det gør dem i stand til at løse flere dele af medarbejdernes opgaver, i stedet for kun at have deres egne opgaver i isolerede omgivelser.

Fordele ved cobots

I løbet af de første årtier med cobots har erfaringerne været overvældende positive:

  • Lavere indkøbspris
  • Lavere fravær blandt medarbejdere
  • Højere tilfredshed blandt medarbejdere
  • Højere effektivitet i produktionsprocesser
  • Lettere opskalering og fleksibilitet i produktionen.

Der kan være mange penge at spare – og endda tjene – ved at bruge cobots i din produktion. De koster typisk mindre i indkøb, installation og drift.

Du sparer også udgifterne til indhegning og censorstyrede sikkerhedssystemer, fordi sikkerheden er indbygget i den lette opbygning af en cobot.

En cobot kan udføre forskellige komplicerede bevægelser, som ville være farlige og opslidende for mennesker. Opsætningen er typisk gjort meget let. Det installerede software er brugervenligt og giver tit mulighed for at lære robotten de ønskede bevægelser ved at flytte den med håndkraft. Derfor er det også hurtigere at omstille produktionen mellem små serier af produkter – og gemme de enkelte opsætninger til fremtidige genbestillinger.

Cobotter frigiver dine medarbejdere til at fokusere på kvaliteten, specielle opgaver og detaljer, som en robot ikke kan se. Det giver øget arbejdsglæde og kan gøre det lettere for dig at fastholde dine gode medarbejdere.

Ligesom med de klassiske robotter har cobots den fordel, at de kan arbejde i en høj og stabil hastighed med en konstant grad af præcision i døgndrift hele året uden nævneværdig nedetid.

Cobots er kun så sikre, som deres opsætning gør dem

Cobots er mere sikre end de robotter, der ikke må stå tæt på mennesker. Det skyldes, at de kollaborative robotter skal være i stand til at arbejde meget tættere sammen med et menneske. Men eksperterne gør meget ud af at fortælle, at cobots ikke må ses som sikre af natur.

Der skal stadigvæk gennemføres en risikovurdering for at afklare de mulige problemer, der kan opstå med robotter, som ikke er afskærmede. Farlige hændelser kan blandt andet opstå ved:

  • Cyberangreb
  • Mekaniske fejl
  • Fejl i cobottens software
  • Fejlagtig installation på produktionslinjen
  • Menneskelige handlinger (for eksempel på grund af mangelfuld oplæring).

De forskellige hændelser kan føre til uforudsete hændelser med robottens bevægelser, sammenstød med mennesker, brud på ledninger eller slanger og strømafbrydelser.

Selvom cobotterne er designede til at være mere sikre end andre industrielle robotter, og kun kan ramme et menneske med meget lav kraft, er det altså også vigtigt at se på deres sikkerhed. Det bør ske med en grundig gennemgang af din virksomheds behov for cobots i produktionen med hjælp fra en ekspert på området.

Kan være med til at fastholde produktion i Danmark

Det kan være svært nok at få kvalificeret arbejdskraft til specialiseret produktion i Danmark. Men det kan også være svært at konkurrere på prisen med producenter i lande med betydeligt lavere leveomkostninger. Med cobots kan du øge din produktionsvirksomheds konkurrencekraft og samtidig gøre den til en bedre arbejdsplads.

Hvis du vil have hjælp til at vurdere, om cobots er en god investering for din produktionsvirksomhed, står vi selvfølgelig til rådighed.

Indlæg skrevet af Jørgen Brandt

 

Skal du investere i en cobot? Kontakt os for uvildig og uafhængig rådgivning

Claus Højgaard

Adm. Direktør

DKPU F.M.B.A.

Nonprofit kompetencehus med en praktisk og uvildig tilgang til udvikling af mindre produktionsvirksomheder.

Mindre konsulentsnak.
Mere fokus på det bedste for din virksomhed.
+45 70 22 87 22info@dkpu.dk
Kontakt os
Hold dig opdateret på de bedste muligheder for at udvikle din produktionsvirksomhed.

Tilmeld dig vores emails og få gratis viden om, hvordan du kan opnå det – med eller uden et medlemskab i DKPU.
Tilmeld
Copyright © 2024 All Rights Reserved
magnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram