Digitalisering

Hvad er RFID?

Rfid

RFID står for radio-frequency identification. Små elektromagnetiske felter gør det let at identificere og spore elementer, når der bare er sat en RFID-enhed på dem

Hver enhed består af en lille radiosender og modtager. Når enheden passerer en RFID-læser, kan læseren se de data, som du har lagt på enheden.

RFID-enheder kan fås i to udgaver. En passiv udgave, hvor RFID-læserens radiobølger giver strøm til udvekslingen af data. Og en aktiv udgave, som har eget batteri og derfor kan aflæses på meget større afstande. Derudover ser de fleste RFID-enheder ret ens ud:

  • Mikrochip
  • Antenne og modtager
  • Hukommelseskort (typisk under 2 mb)

De små tags har gjort det let for produktionsvirksomheder at aflæse serienumre og data på de enkelte emner. Det gør det lettere at optimere i produktionen.

Brug af RFID til produktionsoptimering

RFID er især blevet udbredt hos bilproducenter, hvor sporbarhed i produktionen er vigtig nok til at retfærdiggøre investeringer. Men i dag er prisen for RFID-enhederne så lav, at de også sættes på alt fra pengesedler over kæledyr til designermøbler.

Bilproducenterne har mange valgmuligheder i deres sortimenter. Derfor skal de også gøre det let for produktionen at styre tilpasningen af den enkelte model til kunden. Afhængigt af kundens hjemland kan der være forskellige krav til sikkerhedsudstyret.

Før blev det først opdaget ved den sidste kontrol af bilen, hvis der var sket fejl undervejs. Derfor ville der typisk være meget arbejde i at skille bilen ad, før fejlen kunne blive rettet.

Med RFID-læsere langs produktionslinjen opdages fejl mellem produktionslinjens stationer. Derfor kan de også blive rettet, mens bilen stadig er på det stadie, hvor det arbejde er lettest at udføre.

Supply chain management og kvalitetskontrol med RFID

Når du bruger RFID i din produktion, kan du ikke bare opdage fejl, mens de opstår. Du kan også finde tilbage til det enkelte produkts rejse fra leverede råvarer, forbi dine medarbejdere og ud til slutbrugeren.

Det giver dig mulighed for at få overblik over de svageste led i din forsyningskæde og produktion med ét klik. Derfra er det let at gennemskue, hvor du skal fokusere på at forbedre din produktion.

Men når dit produkt har forladt fabrikken, er der stadigt flere fordele ved RFID. Når forhandlere bruger dine RFID-enheder til at styre deres lager, kan de også sende dig et overblik over, hvordan det går med salget.

Det er i forhandlerens interesse, fordi du på den måde lettere kan være på forkant med genbestillinger eller bruge oplysningerne aktivt til mersalg af varer, som beviseligt går godt for din forhandler.

Det giver dig også mulighed for at skalere ned for produktionen af de produkter, som ikke sælger som forventet.

Hvis dine produkter har en udløbsdato, behøver forhandlerne ikke længere at lede efter dem. De skal bare stå i nærheden for at se, at nogle produkter er blevet for gamle og skal ud.

Ulemper ved RFID

Der er mange fordele ved RFID. For eksempel tager enhederne heller ikke skade af at blive udsat for regn og solskin, som stregkoder tit kan gøre det.

Men som med alting her i verden er der også ulemper. Materialer som metal og væske kan ødelægge signalet, og der kan stadig være nogle unøjagtigheder med en del enheder.

Teknologien er stadig en betydelig investering – ikke mindst med din egen tid. Det kræver god planlægning og meget arbejde at opsætte din produktion til at udnytte RFID-teknologien optimalt.

Vi hjælper dig gerne med at vælge den løsning, som passer bedst til din produktionsvirksomhed.

Klik her for at kontakte os.

Læs også om hvordan du kan sikre dine produkter mod piratkopiering og øge salget med NFC-chips.

Vi kommer til at følge op med flere indlæg om teknologien, og hvordan den kan give værdi for produktionsvirksomheder.

Per Andreasen

Associeret Seniorrådgiver

DKPU F.M.B.A.

Nonprofit kompetencehus med en praktisk og uvildig tilgang til udvikling af mindre produktionsvirksomheder.

Mindre konsulentsnak.
Mere fokus på det bedste for din virksomhed.
+45 70 22 87 22info@dkpu.dk
Kontakt os
Hold dig opdateret på de bedste muligheder for at udvikle din produktionsvirksomhed.

Tilmeld dig vores emails og få gratis viden om, hvordan du kan opnå det – med eller uden et medlemskab i DKPU.
Tilmeld
Copyright © 2023 All Rights Reserved
magnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram